Samenlevingscontract geeft duidelijkheid over wat gemeenschappelijk is

Gaat u samenwonen of woont u al samen? Dan is het belangrijk om uw afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract. De wet regelt namelijk niets voor afspraken en verplichtingen tussen samenwoners. Een samenlevingscontract geeft zekerheid in voor- en tegenspoed.

In een samenlevingscontract kunt u allerlei zaken regelen. Zo kunt u vastleggen welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. U kunt afspraken maken over de verdeling van de huishoudelijke kosten, zoals hypotheek, huur of boodschappen. Maar ook wat er moet gebeuren met uw gezamenlijke bezittingen en schulden als u uit elkaar gaat. Of als één van u beiden overlijdt.

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch raden wij u aan deze op te stellen als u samenwoont of gaat samenwonen. Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid en heeft voordelen. Met een samenlevingscontract kunt u mogelijk in aanmerking komen voor partnerpensioen. Ook voldoet u aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap. Hierdoor betaalt u bij overlijden van één van u geen of veel minder erfbelasting.

Let op! Met een samenlevingscontract is uw partner niet automatisch uw erfgenaam. Dit regelt u in een testament.

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bepaalt u zelf wat gemeenschappelijk is

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan regelt de wet automatisch een aantal rechten en plichten. Als u zelf wil bepalen hoe bepaalde zaken geregeld zijn, dan legt u deze afspraken vast in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Dit is handig als u bezittingen tijdens het huwelijk of partnerschap apart wil houden. Bijvoorbeeld uw spaargeld of een waardevolle kunstcollectie. Maar u kunt ook afspraken maken over de verdeling van inkomen, vermogen en pensioenen.

Heeft u of uw partner een eigen onderneming? Dan kunt u met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden ervoor zorgen dat zakelijk en privé gescheiden blijft. Hiermee voorkomt u dat uw partner aansprakelijk is voor eventuele schulden van uw onderneming. Ook beperkt u de risico’s voor uw onderneming in het geval dat u onverhoopt uit elkaar gaat.

Let op! Wij adviseren u de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vast te leggen. Dan is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit. Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap de voorwaarden op te stellen. Maar dit kost meer tijd en geld.