Familiehypotheek

Heeft u voor de aankoop van uw woning een hypotheek nodig? Dan kan een familiehypotheek een mogelijkheid voor u zijn. Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek. Alleen leent u niet van de bank, maar van uw ouders of andere familieleden. U betaalt rente aan uw familie die u – onder voorwaarden – fiscaal kunt aftrekken. Uw familie ontvangt rente over het geleende bedrag. Dit zorgt ervoor dat een familiehypotheek voor beide partijen (fiscaal) aantrekkelijk kan zijn.

Net als bij een hypotheek bij de bank moet de familiehypotheek worden vastgelegd in een akte. Beide partijen moeten zich hieraan houden. In de akte worden de bepalingen van de lening vastgelegd. Zoals de rente, looptijd en wijze van aflossing. De voorwaarden van een familiehypotheek moeten vergelijkbaar zijn met een lening bij een bank. Dit is vanwege fiscale regels belangrijk.

Wij adviseren u graag bij het maken van de afspraken. Daarbij hebben wij ook oog voor het behoud van harmonieuze familieverhoudingen. Zo voorkomt u fiscale tegenvallers en vervelende situaties.