Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan regelt de wet automatisch een aantal rechten en plichten. Als u zelf wil bepalen hoe bepaalde zaken geregeld zijn, dan legt u deze afspraken vast in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Dit is handig als u bezittingen tijdens het huwelijk of partnerschap apart wil houden. Bijvoorbeeld uw spaargeld of een waardevolle kunstcollectie. Maar u kunt ook afspraken maken over de verdeling van inkomen, vermogen en pensioenen.

Heeft u of uw partner een eigen onderneming? Dan kunt u met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden ervoor zorgen dat zakelijk en privé gescheiden blijft. Hiermee voorkomt u dat uw partner aansprakelijk is voor eventuele schulden van uw onderneming. Ook beperkt u de risico’s voor uw onderneming in het geval dat u onverhoopt uit elkaar gaat.

Let op! Wij adviseren u de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vast te leggen. Dan is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit. Het is ook mogelijk om tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap de voorwaarden op te stellen. Maar dit kost meer tijd en geld.

Meer informatie?  https://www.notaris.nl/files/Brochures/brochure-samen-verder.pdf?f5fdcebdc7