Samenlevingscontract

Gaat u samenwonen of woont u al samen? Dan is het belangrijk om uw afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract. De wet regelt namelijk geen rechten en plichten voor samenwoners. Een samenlevingscontract geeft zekerheid in voor- en tegenspoed.

In een samenlevingscontract kunt u allerlei zaken regelen. Zo kunt u vastleggen welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. U kunt afspraken maken over de verdeling van de huishoudelijke kosten, zoals hypotheek, huur of boodschappen. Maar ook wat er moet gebeuren met uw gezamenlijke bezittingen en schulden als u uit elkaar gaat. Of als één van u beiden overlijdt.

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch raden wij u aan deze op te stellen als u samenwoont of gaat samenwonen. Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid en heeft voordelen. Met een samenlevingscontract kunt u in aanmerking komen voor partnerpensioen. Ook voldoet u aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap. Hierdoor betaalt u bij overlijden van één van u geen of veel minder erfbelasting.

Let op! Met een samenlevingscontract is uw partner niet automatisch uw erfgenaam. Dit regelt u in een testament.

Meer informatie?  https://www.notaris.nl/files/Brochures/brochure-samen-verder.pdf?f5fdcebdc7